arriba.se — böcker

Shinken — skarpslipat japanskt svärd, katana.

Shinken

Katana av skarpslipat stål


OBS: Svärdet som beskrivs nedan är utgånget och finns inte längre att köpa. Men de råd och upplysningar som ges gäller för alla shinken. Numera finns det många svärd med ungefär samma prisläge och kvalitet att hitta, särskilt på nätbutiker. Därför är inte denna sida borttagen.

     I iaido, kenjutsu, aikibatto och liknande kampkonster tränar man bland annat ensam i kata, förutbestämda kombinationen av rörelser och förflyttningar. Därför kan man då använda sig av riktiga svärd, i stället för bokken eller shinai, som används i parövningarna inom t.ex. aikibatto, kenjutsu, aikiken och kendo.

     Det äkta svärdet, shinken, är en katana eller tachi som smitts på traditionellt vis i en tidsödande och kostsam process. Därför är det svårt att hitta en anständig katana för mindre än sådär 30.000 kronor — men lätt att hitta svärd för betydligt mycket mer än så.


Stefan Stenudd visar iaido med shinken. Foto: Henrik Ahldin.

     I en mer överkomlig prisklass finns skarpslipade stålsvärd som gjorts på ett enklare sätt och utanför Japan — men med japansk design. I Japan finns en lag mot stålsvärd som inte är smidda på det traditionella sättet, varför japanska iaito, träningssvärd, tillverkas av legeringar av andra metaller. De moderna katana i stål som görs utanför Japan brukar också kallas shinken, när de är skarpslipade stålklingor.

     Utländska shinken brukar kosta mellan 10.000 och 25.000 kronor.

     Den skandinaviska leverantören av budomateriel, SBI Budo, har utvecklat en shinken för endast 3.990:-. Jag har hjälpt till i den processen, för att det skulle bli ett svärd lämpligt för träning i iaido, soloövningar i aikibatto och kenjutsu, samt liknande kampkonster. Denna skarpslipade katana av stål är smidd i Kina. Den har inte framställts helt och fullt enligt den traditionella metoden, men är handsmidd med en noggrannhet som är helt tillfyllest — och verkligen ett fynd till detta pris.


Stefan Stenudd visar iaido med shinken. Foto: Henrik Ahldin.

     Detta svärd kan förstås inte jämföras med en klassisk japansk shinken, inte heller med utländska svärd som smitts helt enligt den omständliga metoden. Men jag har inte stött på något annat svärd i samma prisklass som mäter sig med detta — och jag har prövat många genom åren. Som du säkert vet är det även svårt att hitta en anständig iaito, en oslipad katana gjord av legeringar, till ett så lågt pris.

     Klingan är handsmidd av högkarbonstål på maru-vis, det vill säga med en sorts stål rakt igenom. Svärdsryggen har den traditionella ihori-formen. Klingan har i sin helhet en mjuk kurva och en fin balans. Den har blodskåra, och monteringen är gjord på det sätt som är normalt på svärd för iaidoträning.


Den kinesiske svärdssmeden i arbete.

Den kinesiske svärdssmeden i arbete.

Den kinesiske svärdssmeden i arbete.
Den kinesiske svärdssmeden i arbete.


Shinken-set. Stället ingår ej.
Shinken-set.


     Svärdets vikt (utan saya, baljan) är ganska precis ett kilo. Klingan är 74 cm (2.4.5 i det japanska måttet shaku). Den finns inte i andra längder, men 2,45 shaku borde passa bra till alla utom väldigt långa eller korta personer. Svärdet levereras i en trälåda, tillsammans med två svarta saya, en matt och en blank. Parerplåten, tsuba, har Musashis berömda design.


Tsuba, parerplåt. Formgivning av samurajen Miyamoto Musashi.

     Jag kan rekommendera detta svärd för iaido och liknande träning. När det gäller tameshigiri, testhuggning, skulle jag säga att du inte ska använda det här svärdet på hårda eller tjocka föremål. Förvisso kan denna klinga av karbonstål skära igenom mycket, men om det är tameshigiri du fokuserar på i din svärdsträning vill du nog skaffa ett svärd av högre kvalitet — och betala priset för det. För vanlig iaidoträning, dock, ser jag ingen anledning att skaffa ett exklusivare och dyrare svärd än detta.


Stefan Stenudd visar iaido med shinken. Foto: Henrik Ahldin.

Några råd

Om du skaffar detta eller något annat stålsvärd, tänk på att hantera det med försiktighet och respekt, så att du undviker olyckor. Till exempel, om du tränar något som du inte är van vid, pröva med bokken, träsvärdet, först. Och var mycket försiktig med rörelser där du kan riskera att skära dig, såsom nukitsuke, svärdsdraget, noto, när du sticker ner svärdet i baljan, och alla rörelser där klingan kommer nära dig.

     Var särskilt försiktig när du tränar med ditt svärd i andras sällskap. Använd ett ordentligt säkerhetsavstånd, och svinga aldrig svärdet med stor kraft i andras riktning — även om de är långt borta.


Svärdsvårdset.

     De flesta stålsvärd — även detta — kan börja rosta om de inte sköts om rätt. Efter träningen, se till att använda en vanligt svärdsvårdset för att rengöra klingan och olja in den. Det görs med uchiko-pulver och choji-olja. Du kan ersätta dessa med andra material, om du är säker på att de gör sitt jobb. Annars hittar du lätt ett svärdsvårdset i budobutiker eller på internet.

     Det här stålsvärdet är inte gjort speciellt för tameshigiri, testhuggning på föremål, men kan ändå användas till det i viss utsträckning. Var försiktig, dock. Detta är hur de flesta skadar sina svärd. Pröva tameshigiri på lätta föremål, såsom rullad tatami eller liknande. Undvik såväl hårda som tjocka föremål. Om du vill öva mycket och krävande tameshigiri bör du skaffa ett svärd utformat speciellt för det.

     I din regelbundna vård av svärdet, granska mekugi, träpluggen som sitter i tsuka, svärdsfästet. Det är den lilla pluggen som håller fast klingan i svärdsgreppet, så om den lossnar kan faktiskt klingan flyga iväg när du svingar svärdet. Tänk på det, så att du kommer ihåg att titta till mekugi regelbundet.

     Rent generellt, om du betraktar svärdet som en riktigt lång kniv och behandlar det därefter, bör du klara dig fint. Och respekten som du visar svärdet är en viktig del av de japanska svärdskonsterna.

Stefan Stenudd
aikido- och iaidoinstruktör