arriba.se — böcker

Stefan Stenudd i kamae med jo. Foto: Henrik Ahldin.

Jo

japansk stav av trä


Jo är den japanska rundstaven av trä, som används mycket i aikido och annan budo. Dess egen budoart heter jodo, grundades av samurajen Muso Gonnosuke på 1600-talet och består mest av tekniker till försvar mot svärd.

     Inom aikido tränas jo på flera sätt: kata, aikijo (jo mot jo eller mot bokken, träsvärd), samt jodori, försvar mot jo. Det förekommer också att aikidotekniker görs med jo, när motståndaren griper tag i den.

     Jo har enhetliga mått, oavsett hur stor man är. Den brukar vara ungefär 127,5 cm lång (4,21 shaku) och cirka 2,5 cm i diameter (lite mer än 8 bu). Den görs i olika träslag, som behöver vara massiva och tåliga — vanligast är vitek och rödek, precis som för bokken, träsvärdet.


Stefan Stenudd med jo. Foto: Henrik Ahldin.

     Det svåra brukar vara att hitta en riktigt rak jo. Det testar man dels visuellt, men bäst genom att helt enkelt rulla den på ett slätt golv, för att se hur jämnt den rör sig. Eftersom trä är ett levande material kan en jo som varit rak i början krökas med tiden. Det är förstås svårt att förutse.

Stefan Stenudd i kamae med jo. Foto: Henrik Ahldin.      Priserna på jo varierar betydligt. De enklaste kostar dryga hundralappen, och sedan stiger det till över tusenlappen, beroende på kvalitet, leverantör och träslag. Man ska undvika de billigaste jo-stavarna, för de är i regel gjorda av undermåligt trä. Räkna med sådär mellan 300 och 800 kronor för en jo av god kvalitet.

     Till skillnad från bokken använder så gott som alla utövare samma utformning på jo — samma raka rundstav med samma mått. Det enda som skiljer är träslag och kvalitet. De kan variera några millimeter i diameter, mellan sådär 20 och 30 mm, men det är allt. Den japanska budoleverantören Tozando har en hemsida med flera olika sorters jo här: bokkenshop.com


Stefan Stenudd med jo. Foto: Henrik Ahldin.

Jo i Sverige

Den största skandinaviska leverantören av budomateriel, SBI/BudoNord, har några varianter på jo i olika prisklasser. Du kan beställa jo direkt från SBI på deras hemsida: sbisport.se

     Leverans sker normalt cirka 5-8 arbetsdagar efter din beställning.

     Om du bor nära SBI-butiken i Arlöv är det förstås allra bäst att hälsa på där, så att du kan känna på några jo innan du väljer den du vill köpa, och kontrollera att den är riktigt rak. Deras sortiment finns också på Budo-Fitness-butikerna, som du hittar här: budofitness.se


Stefan Stenudd med jo. Foto: Henrik Ahldin.

Skötsel

Du behöver inte tänka på någon särskild skötsel av din jo. En del gillar att sandpappra och behandla med någon lämplig träolja — speciellt om den har fått ojämnheter efter lång träning. Se i så fall upp så att den inte blir för kladdig eller klistrig av oljan. Normalt ska ingen behandling behövas, eftersom det redan är gjort vid tillverkningen.

     Du behöver ändå sköta om din jo med viss omsorg, eftersom det är risk att den slår sig. Använd sandpappring och olja, om den börjar torka ut eller få ojämnheter. Förvara den inte för kallt eller torrt mellan träningstillfällena. Somliga menar att det är bättre att förvara den liggande än stående, i alla fall om det är under lång tid.


Stefan Stenudd med jo. Foto: Henrik Ahldin.

     En del tränar med sina jo på sådant sätt att de slås hårt emot varandra eller mot bokken. Då blir det förstås med tiden ojämnheter i träet, som kan behöva slätas ut med sandpapper. Var särskilt vaksam på att det inte dyker upp stickor och kanter som man kan skada sig på. Det är annars lätt hänt, eftersom man under joträning låter den glida mycket i händerna.

     Annars är det bara att träna på.

Stefan Stenudd
aikido- och iaidoinstruktör