arriba.se — böcker

Stefan Stenudd i chudankamae med bokken. Foto: Henrik Ahldin.

Bokken

Det japanska träningssvärdet av trä


Katana, det berömda japanska svärdet, är vasst som ett rakblad. Därför går det inte att använda i parövningar inom aikido, aikiken, aikibatto, kenjutsu osv. I stället används en svärdsattrapp av trä, bokken (eller bokuto).

     Bokken är helt enkelt japanska för träsvärd. En bra bokken ska ha samma kurvatur som svärdsklingan, och bestå av ett kompakt och solitt träslag. Det vanligaste är olika sorters ek, men det förekommer också att betydligt mer exklusiva träslag används — såsom ebenholtz och jakaranda. De kostar dock betydligt mer. Ek duger gott.


Stefan Stenudd i jodankamae med bokken. Foto: Henrik Ahldin.

     De flesta bokken görs därför av ek — antingen vitek eller rödek. De brukar inte göras i olika längder, utan hålla sig strax över 100 centimeter, vilket motsvarar det japanska måttet 3 shaku och 3 sun.

Stefan Stenudd i jodankamae med bokken. Foto: Henrik Ahldin.      En bokken brukar också ha en tsuba, parerplåt, i gummi, för att likna det japanska svärdet ännu mer — men inom aikido föredrar de flesta att inte ha den på. Bokken blir smäckrare utan gummitsuban, som inte brukar vara särskilt tjusig. Dessutom skärper man sig bättre i parövningarna om man inte har detta skydd för fingrarna ;-)

     Priserna på bokken varierar betydligt. De enklaste kostar dryga hundralappen, och sedan stiger det till flera tusen för bokken i de dyraste träslagen. Om man har riktigt gott om pengar kan det kanske vara kul med något av de sistnämnda, men det räcker utmärkt med en bokken av vitek eller rödek för några hundralappar.

     Utformningen på bokken kan variera betydligt. Olika stilar inom aikido har olika preferenser, likaså i än högre grad olika budoarter där svärdsträning ingår. Exempelvis brukar man inom aikidon i Saito senseis tradition (tidigare kallat Iwama ryu) föredra en ganska rak och grov bokken, medan vissa former av kenjutsu hellre har en smal och extra långsträckt bokken. Den japanska budoleverantören Tozando har en hel hemsida med olika sorters bokken här: bokkenshop.com


Stefan Stenudd i jodankamae med bokken. Foto: Henrik Ahldin.

Bokken i Sverige

Den största skandinaviska leverantören av budomateriel, SBI/BudoNord, har ett litet sortiment av bokken i olika prisklasser. Du kan beställa direkt från SBI på deras hemsida: sbisport.se

     Leverans sker normalt cirka 5-8 arbetsdagar efter din beställning.

     Om du bor nära SBI-butiken i Arlöv är det förstås allra bäst att hälsa på där, så att du kan känna på några bokken innan du väljer den du vill köpa. Deras sortiment finns också på Budo-Fitness-butikerna, som du hittar här: budofitness.se


Stefan Stenudd gör ukenagashi med bokken. Foto: Henrik Ahldin.


Skötsel

Du behöver inte tänka på någon särskild skötsel av din bokken. En del gillar att sandpappra och behandla med någon lämplig träolja — speciellt om den har fått ojämnheter efter lång träning. Se i så fall upp så att den inte blir för kladdig eller klistrig av oljan. Normalt ska ingen behandling behövas, eftersom det redan är gjort vid tillverkningen.

     En del tränar med sina bokken på sådant sätt att de slås emot varandra hårt. Då blir det förstås med tiden ojämnheter i träet, som kan behöva slätas ut med sandpapper. Var särskilt vaksam på att det inte dyker upp stickor och kanter som man kan skada sig på.

     Annars är det bara att träna på.

Stefan Stenudd
aikido- och iaidoinstruktör